Monday, December 15, 2008

GURU TADIKA

Dah lama rasanya aku tak mengupdate blog aku ni...... Banyak sangat hal yang berlaku akhir-akhir ini...... Kini aku bergelar Guru Tadika.. Percaya atau tidak akau akan memulakan tugas pada Januari 2009. Minggu ini aku sibuk dengan persiapan menghias kelas aku... AKu akan mengajar anak-anak berumur 5 tahun... Apalah rupanya kan!!!???

Pusat Komputer Puteri aku terpaksa ditutup atas masalah-maslah yang biarlah aku sendiri yang tahu..... Begitulah kitaran hidup kan... Sekejap kita diatas dan adakalanya kita dibawah... Walaubagaimanapun aku redha dengan ketentuanNYA...... 2 tahun lebih jugak aku dan suami mengusahakan PUTERI.. tapi apakan daya sampai disitu ajelah rezeki aku dengan PUTERI.... walaubagaimanapun aku ada PUTERI yang menjadi kebanggaanku.. yang berjanji akan membahagiakan ku Puteri Aleesya Syakirah....

Biarlah yang berlau biarkan berlalu....... Aku harus meneruskan hidup demi anak-anak ku.... Mungkin ini jalan yang terbaik untuk aku dan keluarga..... we never knew right!!!

Tadika Mawaddah Seksyen 23 Shah Alam........ kini aku bersamamu.. mendidik anak-anak kecil... Mungkin tu juga jiwaku.....

Doakan kejayaanku.. Bukan sahaja dengan kerjaya baru aku ni...... Tapi juga dengan kehidupanku.. semoga aku kuat untuk menempuhi dugaan ini dan Ya ALLAH kau berikanlah aku dan suamuku kekuatan....... AMINNN

Saturday, November 8, 2008

Week before PD Trip.... my little brother bertunang ngan orang Penang.... So there's a trip to Penang....

We stay at Kulim... My Auntie Yatie's house.....

The journey was a long journey... our car and another 3 cars ayah's, auntie jan's and aunti ton's....






Enggagement's Day

At Taman Janggus Jaya, Sebarang Prai, Penang between Syarifah Syamim And Bismi Zulhadi....








Then we took the opportunities to go for 'jalan-jalan' to Penang with ferry and end up with Nasi Kandar....

The next morning!!!???? what else????? .... Balik ler.....

Wednesday, November 5, 2008

PD Trip 1-2 November 2008

Bercuti gi PD ngan member2 hubby aku..... We all stay at Glory Beach Resort. This is our second time at Glory... Tempat ok dan selesa... Aku recommend ler pada sesiapa yang nk spend time kat PD.....
Rentetan Perjalanan.. (Cheewahhh cam yo yo poyo jek)

Around 9.00 am:
Weols dah kuar dr teratak (Tmn Pinggiran USJ)... Gi Sek 17.. pick up my niece... ajak dia temankan puteri aku tu.... Meet Zuhaidi a.k.a pendek kat McD berdekatan for breakfast

Around 10.00 am :
Gi rumah Syek... tunggu jap syek siap..coz dia register dotter dia kat Tadika after ready we went to rumah Wak.... Then kat simpang lak jumpa Tawil...

Around 11.00 am :
Berlepas ke rumah Joja lak kat Seremban... nak pick up Joja and family.. coz they all x der transport...

Around 01.00 pm:
Sampai rumah Joja.... berlepas ke tol berdekatan ngan PD nak tunggu atuk lak... Atuk sampai dari JB... terus ke PD..... kat PD lak jumpa Bobob.. untuk ke Restoran yang dicadangkan Bobob for lunch...

* Memang member hubby aku semuanya tak menggunakan nama sebenar... sampai kekadang aku pun tak tahu nama sebenar member2 dia... Oh ye... hubby aku lak dipanggil Aci.... Mungkin dulu dia ada kawan nama menachi kot....... aku kurang pasti.....

* Sesampai jek weols kat Glory Beach Resort... aku dan hubby gi check-in... heheh... aku & hubby ni dh mcm captain lak......

* Setelah semua dapat bilik memasing .... rehat.... petang layan anak2 kat swimming pool....

Around 08.00 pm:
Dinner kat hall kecik ler..... apa lagi melantak abis-abiasan ler... abis ler diet.. nevermind once a while... iyer ler tu.... bebudak semua pakat berlari keliling hall... best giler tak ada sapa nak marah... semua bebas... suka ati ler nak makan berdiri ke, cangkung ke, ikut suka perut....
Session paling best bergambar..... dah puas memasing.. dah nak berangkat naik bilik.. tapi geng hubby lak ada session lain... session ikut suka ati depa...... tapi tu ler the wives semua tak kisah dah... maklum ler jumpa setahun sekali jek.. dpat kumpul ramai2.... weols bagi chance ler.... balik pukul berapa pun bini memasing x amik tahu..... lantak ler......

2 Nov 2008
Breakfast kat coffe house...
Layan lagi anak2 kat swimming pool .....

Check out.......

****** Kesimpulannya weols semua having fun... hubby dan aku rasa tersangat puas kerana trip yang buat pertama kali ini berjaya....... Makacih kengkawan yang memberi kerjasama.....







Wednesday, October 22, 2008

I hate today!!!! Migrain! Migrain!!! Arghhhhh...........

Princess And Her Bike


Hai.... Cheessseeeeeeeeee....

Wednesday, October 8, 2008

AYAT-AYAT CINTA

what do u think????

Do I look as nice as her if i wear like her???


Just finish Ayat-Ayat Cinta....

Synopsis:

Ayat Ayat Cinta is a beautifully portrayed Islamic love story – a tale of a virtuous Muslim protagonist who overcomes all obstacles of life maintaining pure ideals.

Fedi Nuril as Fahri bin Abdillah is a poor, intelligent student who wins a scholarship to complete his graduate degree at Egypt's esteemed Al Azhar University. Very disciplined and dedicated by nature, Fahri embraces his life in Cairo, completing his studies and translation of religious books with full enthusiasm, exactly according to pre-determined targets.

Only one goal is left unattempted: the pursuit of marriage.

For Fahri is innocent and pure, and doesn't believe in the concept of relationships prior to marriage. He is inarticulate and shy around women. All his life, only two women have been close to him – his mother and grandmother.

Life changes drastically in Egypt for he suddenly finds himself surrounded by four beautiful, distinctly different women.

Carissa Putri as Maria Girgis, a shy, open-minded Coptic neighbor who is attracted to the teachings of the Holy Quran, finds herself falling in love with Fahri (a fact she only reveals to her diary).

Melanie Putria as Nurul, a student at Al Azhar like Fahri, is the Muslim daughter of a renowned Indonesian cleric. Fahri feels unworthy of her and thus ignores his feelings for her, leaving her confused and guessing.

Zaskia Adya Mecca as Noura, an abused Egyptian neighbor, develops strong romantic feelings for Fahri, who in turn simply sympathizes with her situation. His romantic rejection destroys her and eventually leads to a false accusation of rape.

Rianti Cartwright as Aisha, a German Turkish student in Cairo haunts Fahri with her beautiful eyes. Following an incident on the metro where Fahri defends her against narrow minded bigoted Muslims, both immediately develop feelings for each other.

As the story unravels, the protagonist makes the audience face the daunting decisions he himself faces, and forces us to marvel at his undying loyalty to the true ideals of Islam as he ultimately makes the choice of a lifetime.


7 stars from 10 stars



Tuesday, October 7, 2008



Monday, September 29, 2008


Kesempatan ini kami ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA. Mohon ampun dan maaf dari

~ Intan Maizura Bt. Mohd Nor ~
~ Asri Bin Salleh ~
~ Puteri Aleesya Syakirah ~
~ Mohammad Adam Syafie ~
~ Mohammad Alif Syafie ~


Tuesday, August 26, 2008

Alhamdulillah.... dapat bertemu semula dengan bulan kemuliaan bulan Ramadhan..


Salam Syaaban - Ramadhan buat semua,

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.


Sempena akan tibanya bulan Ramadhan yang tidak lama lagi saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengaja, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk , diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah. Saya juga memohon dihalalkan semuanya terutama makan dan minum.

Saya juga telah memaafkan kalian dan telah menghalalkan segalanya.

Didoakan agar kalian mendapat 'puasa mabrur' bermula tahun ini dan selamanya.
Nak tunggu kad raya baru nak bermaafan takut terlambat…..bermaafan hendaklah dilakukan setiap detik sesama manusia lebih-lebih lagi dengan Allah Taala.
Amin….
SELAMAT DATANG RAMADHAN AL MUBARAK

OLEH : USTAZ ASMUNGI B.HAJI MOHD SIDEK

(Bekas Ketua Penolong Pengarah Bhg. Undang-Undang Syariah JAIS)

Bismillahirohmannirrohim.

Sejarah Ramadhan
1) Ramadhan: ertinya panas terik
2) Bulan di turunkan Al Quran dan disebut (syahru ramadhana)
3) Berlakunya perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.
4) Bulan dimana nabi mengambil balik Mekah dari tangan Musyrikindan berakhirnya penyembahan berhala.
5) Di dlmnya dipilih ada malam al-qadar yakni lebih baik drpd 1000 bulan.
6) Di pilih untuk ibadat puasa.
7) Di pilih untuk ibadat2 lain (tadarus Al Quran)Kelebihan Bulan Ramadhan

Kelebihan Ramadhan
1) Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yg telah meninggal dunia terlepas dr siksa kubur)
2) Bulan penuh keberatan
3) Di malamnya ada lebih baik drpd 1000 bulan
4) Amal sunat sama dengan solat fardhu
5) Manakala solat fardhu mendpt 70 kali ganda
6) Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
7) Bulan menambah rezeki
8) Memberi buka banyak pahala
9) Bulan keampunan - doa yang paling makbul iaitu doa sebelumberbuka puasa.- juga doa pada sepertiga malam.
10) 10hari pertama mulanya rahmat, 10hari kedua,pengampunan dan 10hari terakhir, bebas dar iapi neraka.


Amalan2 di bulan Ramadhan
1) Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
2) Menempah pakaian untuk Ramadhan
3) Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan
4) Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dpt bangun malam
5) Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
6) Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
7) Solat berjemaah setiap waktu
8) Solat jemaah di masjid/surau
9) Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
10) Sahur diwaktu akhir
11) Sahur - utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu
12) Mandi Janabat sebelum Imsak
13) Kurangkan tidur
14) Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
15) Tunaikan Solat Dhuha
16) Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
17) Tunaikan solat Rawatib
18) Jaga pacaindera
19) Elakkan gosok gigi pd waktu petang
20) hadiri majlis ilmu
21) Buat baik pd ibubapa
22) Isteri hendaklah taat pd suami
23) Banyakkan bersedekah
24) Berbuka dgn 3 biji kurma dan air yg belum dipanaskan oleh api
25) Berbuka bersama org tua
26) Jemput tetamu berbuka
27) Kurangkan berat badan
28) Banyakkan i'tikaf di masjid (lelaki sahaja)
29) Baiki hubungan suami isteri
30) Baiki hubungan jiran
31) Isteri jauhi drpd keluar memakai mekap & perhiasan
32) Elakkan berbelanja berlebihan
33) Kuatkan kesabaran
34) Banyakkan selawat,istighfar,bertasbih
35) Berazam beramal (pd malam Lailatul Qadar)
36) Mengejut anak dan isteri di mlm Lailatul Qadar
37) Elakkan menonton TV yg mengandungi nafsu
38) Elakkan mendengar radio berunsur hiburan
39) Berdoa dgn nada lembut dan merayu
40) Jauhkan bercumbu dgn suami/isteri
41) Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau yg meninggal dunia
42) Melazimkan solat awal waktu
43) Elakkan sebelum berbuka bersiar2 yg menjadikan pandangan liar
44) Elakkan banyak berhutang
45) Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang
46) Tunaikan zakat fitrah


Cara Beramal Di Malam Lailatul Qadar (Malam 21-30)
1) Kepada Orang Tua Lemah Cara beramall solat Maghrib, Isyak dan Tarawih berjemaah dimasjid/surau,ini sudah dikira beramal Al Qadar

2) Orang yg tidak sanggup solat malam yg panjang
- Baca ayat akhir surah Al Baqarah - Baca ayat Kursi
- Baca surah Yaasin
- Baca surah Al Zalazah
- Baca surah Al Qafirun
- Baca surah Al Ikhlas
3) Bagi org yg kuat dan cergas
- Bangunkan isteri dan anak
- Mandi
- Solat malam - Tahajjud, Taubat, Tasbih, Hajat, Istikharah, dan baca Al Quran

SELAMAT MEYAMBUT BULAN RAMADHAN YANG MULIA......

Thursday, August 21, 2008

HALAMAN ASMARA....

Mcm biasa ler kerja my hubby yang sukakan kehijauan dan bertanam-tanaman.... My lovely hubby telah mencantikkan halaman depan rumah kami....




Bila lepak kat luar rumah tu ada rasa sejuk sikit ler mata memandang......

Yang lain jemput ler ke rumah kami...............





Wednesday, August 6, 2008

BALIK KAMPUNG

Weekend baru ni we all balik kampung kat Melaka... Apa lagi mengerjakan pokok rambutan kat keliling rumah MIL......



Ini kat belakang rumah MIL..... Yang kakak ngan Alif tu tukang sibuk jerk.... menghalalkan darahnya untuk digigit nyamuk......

Special appearance by Tok Tip.... *senyum Tok Tip*


Ini dijamin baik punya!!




Sekian saja.... dah habis semua rambutan PAPA amik....

Dan akhirnyaa.....



Tok Tip termenung............. "Ish abis cicit aku amik semua rambutan... apa tinggal untuk aku???"


Friday, August 1, 2008

My Kids at MegaKidz

Megakidz ler tempat paling selamat untuk aku bawak anak2 aku bermain. Bukan apa mals aku nak mengejar bebudak ni.... lagi2 time org tengah ramai .. almaklum ler SALE!!




Bawak my kids gi tempat ni paling mudah untuk aku control dan the kids mendapat keseronokan yang maksimum..... Itu yang penting sebenarnya.. biar bebudak semua seronok..
Parent keluar duit lebih sikit tak apa.....

Dah letih apalagi gi soru ler....
Kakak dan Alif
Mama dan kakak.....


Adam


Ini Mila maid aku

Pesta Buku Selangor...

Aku pergi Pesta Buku Selangor di Kompleks PKNS Shah Alam... Hajat nya nak cari buku latihan untuk kakak... Aku beli sedikit buku untuk kakak dan untuk anak-anak kecil yang aku ajar mengaji...
Rugi kalau aku tak belikan untuk diri aku sendiri.. Maka aku beli ler buku ini

Aku amat menyanjungi beliau sebagai pemerintah yang mengamalkan cara hidup yang amat sederhana.... Tapi opss.. aku belum habis baca lagi.... Nanti akan aku cerita kan tentang beliau....
Cik eiyra banyak shopping nampak???

Monday, July 21, 2008

WEEKDAY part 3!!!

Petang tu aku bawak anak2 jalan gi IKEA.. cari periuk ngan brg dapur sikit.......



Budak2 ini aku terpaksa sumbat masuk dalam troley...... Tak dapat dikawal.....
Alif cakap chessssssseeeeeeee!!!!
Adam senyum senget!!!!!!

Sebelum balik singgah kat Mydin beli barang rumah especially Pampers


T-shirt ni aku beli kat MYDIN 2.90 sahaja.....
Bukan main seronot bebudak ni dapat pakai baju spongebob.....







;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...